Social Pécs

Iratkozz fel a feedre, kattanás!

Twitter is van, csiripelj!

email:kulturszar@gmail.com

Címkék

Friss topikok

  • WOWBAGGER: @Aladár69: ...ha hallgattál volna...életedben nem jártál a fővárosban öcsipók.A bkv sofőrök nem ... (2010.01.09. 20:55) Kulturális buszok

Most komoly, tényleg?

Kulturális buszok

2010.01.09. 13:51

Címkék: pécs közlekedés ekf 2010

Jöjjenek a fényképek, ahogy ígértem, nézzük meg először a tömegközlekedést. Teljesen mindegy milyen idő van, esik eső, hó, mindig az első ajtón kell felszállni a buszra. Most ne menjünk bele a reggeli és esti időszakokba, ahol vannak engedmények. A buszvezető a forintot sem tudja (az a szomorú, nem is köteles) felváltani, nem, hogy az eurót. Arról nem is beszélve, hogy nem beszélnek angolul, tisztelet a kivételnek.

Az első ajtós felszállás, eleve lassítja a forgalmat, azonkívül ezt nem biztos, hogy tudja az ideutazó turista, velem is már előfordult, felszálltam a második ajtón és a buszvezető kibaszott nagy anyázások közepette (én sem hagytam magam) rám csukta az ajtót és nem indult addig el, amíg nem érvényesítettem a jegyem. A birka emberek meg a buszosok mellé álltak.... De ez nem az egyéni sérelmek blogja, lényegtelen.

Úgy gondolom, ha megkövetelik az utasoktól a jegyeket, bérleteket, ilyen szinten, akkor az többletbevétel lesz, ebből pedig csak-csak futja a takarításra. A válasz, NEM, most reggel jöttem egy 6-os busszal, ami egy Mercedes busz és nem egy nyugatról megvásárolt használt, új, volt valamikor.

Nézzük a képet, a vandálok egy dolog, de úgy gondolom a buszvezető dolga, hogy megnézze a busz milyen állapotban van, lásd a budapesti BKV sztrájkokat. Ezt meg nem veszi észre? A fenéket, egyszerűen nem érdekli őket, beszedik most a plusz pénzt azzal, hogy basztatják az utazókat az első ajtós felszállással, de nem változott semmi. Hol a plusz pénz? Igen tudom, meg lehet mindent magyarázni, az üzemeltetés, a növekvő számlák, stb. A Pécsi Közlekedési Zrt. fele annyi emberrel dolgozik, mint a BKV, a város meg ugye tizede Budapestnek.

De vajon, hogy fog kijönni ha majd jönnek a vendégek és utazás közben ezt látják? Ez vajon senkit sem érdekel? De tényleg? Vagy ide csak pénzes turisták jönnek, akiknek van pénzük taxira? A többi "csövesnek" meg úgyis mindegy, nem hoznak hasznot, vagy mi.

Nem az volt a célom, hogy vágjam a közlekedési társaságot, csak ez is hozzátartozik a kultúrához, hogy nem ocsmány buszokkal kell teperni és elfogadható környezetet teremtenek.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturszar.blog.hu/api/trackback/id/tr831658959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hapcika 2010.01.09. 14:27:25

Nem vagyok pécsi, de az nyilvánvaló, hogy a pécsiek nem érzik magukénak a közlekedést. Az utasok nem látják a firkálókat, nem veszik észre a rongálást? Miért nem szólnak rá, hogy nyakonváglak, ha nem törlöd le? A poszt írója hány firkálót kapott el és szólt a buszvezetőnek, ő volt az. Ne is mentegesse senki addig magát, amíg nem tett a közérdekért valamit és nem világraszóló dologra gondoltam. A lapítás, a közöny miatt tehetik meg gyerekek, hogy terrorizálnak, mert azzal mentegeti magát mindenki, hogy majd jön a rokonság stb. Hát gyerekek ez a gyávaság. Nem a MG kell ide, hanem társadalmi összefogás, pártok és pártérdekek nélkül, meg annak megértése, hogy a közvagyonért te is felelős vagy és nem árukodás, meg hazaárulás az, ha feljelentjük a közvagyon rongálóit.

kulturszar · http://kulturszar.blog.hu/ 2010.01.09. 14:29:20

@hapcika: En egyet sem lattam, nem azert mert nem akarok latni, hanem mert nem lattam, de ha latnek rajuk szolnek termeszetesen.

Amugy meg itt most a hangsuly mar nem a megelozesen van, hanem az utolagos "gyogyitason"

hapcika 2010.01.09. 15:30:35

@kulturszar: Addig míg vannak firkálók, hiába mossák le a firkát. Másnapra ugyanúgy néz ki. Itt az utasok rendszeres figyelme segít csak. Itt Pesten is a 3-s villamost állandóan telefirkálták a vicces diákok. Az utasok figyelmének köszönhetően ( letöröltették, leszállították, szóltak a vezetőnek) kevés eset fordul elő. A megelőzés kevesebbe kerül, mint a lemosás.

kulturszar · http://kulturszar.blog.hu/ 2010.01.09. 15:58:36

@hapcika: valoszinuleg nem jutott el hozzad az uzenetem:

elso ajtos felszallas --> mindenkinek van jegye --> tobb penz --> VAN penz takaritasra --> meg ugye itt az EKF is, ahonnan leakadna par forint a takaritasra

mellesleg amig nem takaritja le a ceg, addig nincs mire vigyazni...

hapcika 2010.01.09. 16:37:34

@kulturszar: A pénz nem fogja le a firkáló kezét, legfeljebb egy tiszta felület áll rendelkezésre. Ez az utasok nélkül meddő harc, semmi látszatja nincs. Amit ma letakarítasz, holnap újra összefirkálja.

ReggieHammond 2010.01.09. 17:46:33

Az első ajtós felszállás lehet hogy lassítja azt, viszont sokkal célszerűbb és (kifinomultabb) módja a bliccelés kiszűrésére. (persze megfelelő járatsűrűség mellett). Azt meg nem hinném hogy gondot okozna a külföldieknek, európa elég sok városában ez a rendszer MŰKÖDIK.

neurotikk! (törölt) 2010.01.09. 18:01:34

@kulturszar: szerintem hozzad nem jutott el a kiegeszito uzenet: hogy prevencioval jobb mint utolagos takaritassal. Ne az utolagos takaritason legyen a hangsuly - ami egyebkent nem hianyozhat.

Egyebkent szerintem sincs gond az elso ajtos felszallassal. Amint megszoktad annyira termeszetesnek fogod talalni, hogy nem is probalkozol hatul. Tapasztalatbol mondom.
Jo sok europai orszagban elsoajtos felszallas van. Van olyan is, hogy paratlan ajto fel, paros le. Sokfele szokas van, ahany orszag, annyifele rendszer, ezt a dolgot nem kell a turistakhoz igazitani szerintem.
Semmi gond az elso ajtos felszallassal, sot.

táltos 2010.01.09. 18:04:09

@hapcika: Megnézném, hogy hogyan szólna rá a firkálókra, mikor tegyük fel egy csuklós buszon a forgó résztől hátra eső részen csakis 14-18 éves iskolából/iskolába menő "szerény fiatal" ül.
Én személyesen nem firkálót láttam, hanem egy "üvegkarcolót" és esélyem sem volt szólni senkinek, mert mire felocsúdtam már se híre se hanva nem volt, ui. a leszállás pillanatában karcolt vmilyen bandajelet vagy mit az ajtóüvegre és már ott sem volt.

Steppenwolf 2010.01.09. 18:08:00

"A Pécsi Közlekedési Zrt. fele annyi emberrel dolgozik, mint a BKV"

És ez az adat honnan??? Ugyanis a PK Zrt.-nek 140 busza van(de lehet, hogy már kevesebb, mert komplett Mercedeseket, Ikarusokat bontanak szét alkatrésznek), a BKV-nek pedig 1400-1500, és itt nincs se villamos, se troli, se metró, se kisföldalatti, se HÉV, se hajó. És ha már a buszok karbantartásáról beszélünk javító személyzet sincs, a Pannon Volán emberei szervizelik. Jah, és van 4 db. ellenőr.

Ezt nem ide kellett volna kiírnod, hanem a PK Zrt. menedzsmentjének, annak a bizonyos máltai strandra bejegyzett offshore-cégnek, akiknek eladta a 2 évvel ezelőtti városvezetés.

Morg69 2010.01.09. 18:16:03

Az első ajtón történő felszálláshoz annyit, hogy Írországban az első ajtón szállsz fel és az előre elkészített aprót bedobod a kis érmebedobó nyíláson keresztül a busz "kasszájába", majd a vezető kinyomtat neked egy jegyet. Nem tud és nem fog visszaadni vagy pénzt váltani.

Ja és általában a buszvezető nem beszél csak angolul :-))

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.09. 18:22:48

@hapcika: szerintem tobbnyire ejszaka csinaljak mikor amugysem utazik senki, vagy iskolasok nagy tomegben eltakarva egymast (tomeg a lenyeg. de ha mar tobben vannak nem is igen fog senki megszolalni, nehogy o jarjon rosszul a vegen.
nem annyira fekete-feher rogton fellepni vagy nem fellepni ellene.
Es akkor meg a kozony is ott van...

Kuszi 2010.01.09. 18:34:23

Pécsi Közlekedési Zrt.-nek nincsenek buszai :)
Buszokat még az év első felében eladták nullásan, vagy 5-600 ezer közötti összegért, azóta meg darabját kábé 1,2 millióért visszabérlik... (Forrás: automenedzser.hu/teher/20090622_Pecs.aspx )

yellowcsirke 2010.01.09. 18:40:17

Az írónak: te marha! Lehet, hogy nálunk, Magyarországon nem bevált szokás, de menj már el mondjuk Spanyolországba, és próbálj már felszállni nem az első ajtónál..
Sőt, beszarsz, minden megállónál látványos sorállás van az első ajtóhoz már bőven a busz megérkezése előtt. Nincs lökdösődés, mindenkinek van vagy bérlete, vagy vehet jegyet, ergó 0% esélye van a bliccelőknek a sikerességre, és semmivel sem rosszabb/kényelmetlenebb.

A többivel egyetértek, hogy koszos, összefirkált a busz, valamint udvariatlan és külföldiül nem tudó a sofőr, de meg ne sértődj már azon, ha van egy jól bevált módszer valamire, te meg gyökér módon máshogy akarod csinálni, és ezek után még te vagy lehurrogva.

kispestipeti 2010.01.09. 18:48:25

drága pécsiek és másutt éló magyrok!
európa kulturális fóvárosának kell ahhoz lenni, hogy kiakadjatok az összefirkált,rongált környezetért??? ez a mai magyar valóság pécsen és másutt. csak a vak nem látja.imádott városom pécs, de nem vagyok biztos abban, hogy ez a kulturális fóvárosisdi valóban havító értelemben segíteni fog az általános állapotokon. szálljunk magunkba és tegyünk szeretett (fő)városunk jó értelembe vett izgalmas mindennapjaiért.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.01.09. 18:57:21

Nem értem ezt az első ajtós problémázást. Külföldön is, itthon is csomó helyen így van, semmi nagyobb probléma nem volt vele. Sőt Münchenben a metrón külön peronra kell felszállni, külön peronra leszállni. Senkinek semmi gondja vele. Mondjuk ott talán nem kollektív hobbi a szabályok be nem tartása.
És a BKV-nál annyi ember dolgozik, mint a PKV-nál? Ez azért elég érdekes lenne...

szokol2 2010.01.09. 19:30:32

Na ekkora baromságot még nem hallottam. Én is pécsi vagyok. Az EKF programot sok minden miatt lehet fikázni, de sztem a közlekedés épp nem tartozik közéjük. Azt mondja meg a kedves cikk szerzője, hogy melyik városban elvárás az, hogy a buszsofőrök angolul tudjanak, és vajon miért kéne nekik angolul tudni?

Miért baj az, hogy az első ajtón kell felszállni érvényes utazási okmány bemutatásával?

És melyik városban van olyan (többségében kb 10 évesnél fiatalabb Mercedes buszokkal felszerelt) buszpark mint Pécsen?

Ez a firkás fénykép pedig egyáltalán nem általános, nem hiszem hogy bármelyik buszon találna ilyet az ember. És nem hiszem, hogy a világ bármely nagyvárosában nem fordul ez elő.

Úgyhogy ha valaki EKF fikázással (ami egyébként teljesen jogos meg trendi is, de kicsit már unalmas) akar a figyelem középpontjába kerülni, akkor szerintem inkább nézzen körül rendesen a városban, és ne írjon hülyeségeket.

déjé 2010.01.09. 19:37:40

osztom szokol2 véleményét.. kurvára kell fikázni az ekf-et nyilván, azamenő.. nézzétek meg pesten a kijjebb eső villamosvonalakat, sokkal "szebben" kivannak pingálva mint a mellékelt képen.. de ha már itt tartunk ez a grafittis kultura is egy városi jelenség, ami pécsett is jelen van.. kár hogy sok gyökér van köztük, aki nemtudja hogy hova szabad és hova nem

azoltan 2010.01.09. 19:56:34

Nem tudom, miért olyan furcsa az első ajtón történő felszállás. Legfőképpen a pestieknek lehet furcsa, ahol minden ajtó kell a nagy tömeg miatt. Vidéken az első ajtó természetes, többek között azért, mert így kevesebb esély van a bliccelésre. Ez a jelenség legkevésbé fogja zavarni a külföldit.

hipokrita 2010.01.09. 19:59:53

Én (régebben) gyakran utaztam Pécsett helyi buszokkal, és sem a szolgáltatás színvonalával, sem a tisztasággal nem volt különös problémám, az efféle firkákat csak nagyon ritkán lehetett felfedezni (értsd: alig láttam egy-kettőt, és akkor sem ekkorákat.) A főbb vonalakon (pl 1,2,6,7) pedig -mindig- a relatíve új buszok közlekednek, ahogy én tapasztaltam.
Bár mindenhol ilyen szintre sikerülne jutni. A BKV nem volt ennyire kellemes élmény... ezért is megyek inkább többször Pécsre, mint Bp-re...

hipokrita 2010.01.09. 20:02:18

Ja és igen... rühelltem, amíg nem vezették be az első ajtós felszállást, a szociálisan hátrányos helyzetű emberek mindig előnyt tudtak kovácsolni maguknak =)
Én, a marha, meg fizettem nekik is a gázolajat.

Aladár69 2010.01.09. 20:10:55

kulturszar: ha hallgattál volna... valószínűleg ismered a folytatást. qrva nagy tájékozatlanság a részedről, hogy így kiakadsz az elsőajtós kérdésen meg a buszvezetőkön. Mutass nekem a fővárosban angolul beszélő buszvezetőt vagy ellenőrt. Kb olyan arányban van, mint Pécsett. (jól ismerem mindkét város helyzetét, 22 évig éltem Pécsett, 16 éve Budapesten)
Nem tudom, honnan vetted azt, hogy a pécsi tömegközlekedési vállalatnál feleannyian dolgoznak, mint a BKV-nél, de szerintem ez is egetverő baromság. És az meg abszolút nem a közlekedési társaság hibája, hogy a sok idióta suttyó összefirkálja és megrongálja a buszokat. Ennyi.
Ami meg az EKF-et illeti, arra valóban nem lehet (egyelőre) büszke a város :(

bloggerman77 2010.01.09. 20:31:26

A szerző ara célzott, szerintem, hogy az EKF idején fel kéne függeszteni az elsőajtós felszállást, mert nem mindegy, hogy a felszállók száma 5, vagy éppen 50.

Budapesten azért használható inden ajtó, mert egy megállóban egy forgalmasab viszonylaton lezúdúl egy csulkós buszról egyszerre 80 ember, felszáll 30-40. (pl. 7-es vonal)

Na ezt próbálja vki elsőajtózással megoldani. :)

Nárpedig Pécsett most nagy tömegek mozgása várhat, és nagy részük külföldi lesz.

Tehát az elsőajtózást időre fel kéne függeszteni, meg a vezetőknek kéne nyelvi gyorstalpaló, hogy ne kézjelekkel kommunikáljanak. (A BKV-s sofőr nem kerül kapcsolatba az utasokkal, ő csak sofőr.)

TantóNéni 2010.01.09. 20:47:31

A legtöbb turistának nem okoz gondot az elsőajtós felszállás, mivel otthon is ezt szokta meg. Azért mert tömegek jönnek Pécsre-bárcsak úgy lenne- nem szabad egy jól működő rendszert abbahagyni. Hülyeség,hogy sokáig tart-indulj egy korábban, bele kell kalkulálni az utazásba ezt a plusz két percet és kész. A turista meg fizessen a közlekedésért, én se rinyálok Londoban ,hogy ennyi pénzért miért van összefirkálva az ülés.
Valóban vannak ilyen rohadt mocskos buszok, pl az egyik 2-es ilyen undorító, ráadásul mindig koszos és büdös is.(pécsiek tudják merre jár, miért ilyen)

WOWBAGGER 2010.01.09. 20:55:19

@Aladár69:

...ha hallgattál volna...életedben nem jártál a fővárosban öcsipók.A bkv sofőrök nem kommunikálnak közvetlen az utasokkal, ezért lényegtelen az angol tudás...és mostanság az ellenőrök között, feltűnik néhány angolul vakeró csóka.
süti beállítások módosítása